Czasami zdarza się tak, że idąc do sklepu z rana po swój ulubiony chleb, niestety nie jesteśmy w stanie go dostać, a przecież tak bardzo mieliśmy na niego ochotę! I czasami zdarza się również tak, że idąc do kilku marketów, nie jesteśmy przekonani co do składu, jaki posiada chleb, który nas interesuje, ponieważ zawiera zbędne składniki, które zamiast dobrze, bądź wcale nie wpływać na nasz organizm, wręcz przeciwnie, sprawiają że czujemy się źle po ich spożyciu. Więc czemu by nie upiec raz na jakiś czas chleba w domu?

Kochani, dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny, zdrowy chleb żytni z ziołami i chilli. Przyznaję, że nigdy w życiu nie pomyślałabym, bym zabrała się za pieczenie chleba, ponieważ w jakiś sposób wydawało się być to dla mnie zbyt trudne, czasochłonne i wręcz nieosiągalne, tak więc jadłam chleb czy to z piekarni, czy z marketów, których skład niekoniecznie mnie zadowalał, a bywało i tak, że działał negatywnie na mój organizm.

I jednak po wielu namysłach, zabrałam się za upieczenie tego chlebka i hura! udało się! I z ręką na sercu, mogę polecić wam ten przepis, bo jest on w smaku obłędny, zdrowy i syty.

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej razowej najlepiej typu 2000
  • pół łyżeczki soli
  • 2 – 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 – 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • pół bądź cała łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 – 350 ml wody z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka słonecznika

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce. Następnie dodaj ciepłą wodę z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj.
  2. Wyrabiaj ciasto przez około pięć minut, po czym odłóż je na bok i przykryj ściereczką w ciepłe miejsce na około jedną godzinę.
  3. Przełóż ciasto do keksówki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozwól wyrastać przez jakieś 30 minut.
  4. Po upłynięciu wskazanego czasu, upiecz chleb w 220 stopniach przez około 30 minut.

Gotowe! życzę smacznego 🙂