Kto z nas nie kocha ciasta czekoladowego? Idealne na każdą okazję, uwielbiane przez wielkie grono, mocno czekoladowe i wilgotne, dzięki czemu ciasto nie wydaje się być zbyt suche.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej tortowej (niecałe dwie szklanki)
  • 200 g gorzkiej czekolady – 2 tabliczki
  • 250 g masła – cała i 1/4 kostki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml mleka ( 1 szklanka )
  • 3 – 4 łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski przesiać wszystkie sypie składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Następnie dobrze je wymieszaj (sprawdzi się tutaj dobrze trzepaczka ręczna )
  2. Do małego garnka wlej szklankę mleka, następnie dodaj do niego masło. Podgrzewaj to na małym ogniu, do czasu aż masło w pełni się rozpuści. Pamiętaj jednak, by postarać się o to, aby mleko się nie zagotowało.
  3. Do wymieszanego masła z mlekiem dodaj gorzką czekoladę ( można ją połamać na części co ułatwi roztopienie) Gdy czekolada się rozpuści odstaw ją na bok, czekając aż się ostudzi.
  4. W tym czasie w drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, do uzyskania piany. Cukier zwykły biały można zastąpić brązowym. Przy ubijaniu zwróć uwagę na to, aby cały cukier porządnie się rozpuścił. Pianę powinno się ubijać przez około 4 – 5 minut.
  5. Do piany wlewaj stopniowo ostudzoną czekoladę, mieszając co chwilę, by wszystko ładnie się połączyło. Można użyć do tego miksera lub trzepaczki.
  6. Ostatni etap to dodanie sypkich produktów i dokładne wymieszanie wszystkich składników w jednolitą masę.
  7. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia ( by papier ładnie przylegał do formy wystarczy odrobinę skropić ją wodą, dzięki czemu papier nie będzie się nam gniótł czy też uciekał na boki w czasie pieczenia). Boki formy można wysmarować odrobiną masła.
  8. Ciasto pieczemy przez około 50 – 60 minut w 175 stopniach. Można przed czasem sprawdzać ciasto patyczkiem, jeśli będzie suchy to na spokojnie można je wyjąć.

POLEWA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:

  • pół kostki masła
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram mlecznej czekolady

Jeśli ktoś preferuje tylko gorzką czekoladę, to można zastąpić ją w pełni zamiast mlecznej.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Powoli na małym ogniu roztapiaj masło, by w tym czasie pokroić czekoladę na mniejsze kawałki.
  2. Następnie do rozpuszczonego masła, które można zdjąć już z palnika, dodaj czekoladę dokładnie mieszając, aż uzyskasz gęstą polewę.

Smacznego! 🙂