Puszysty, mocno czekoladowy omlet posypany łuskanym słonecznikiem i oblany musem truskawkowym jest świetnym daniem zarówno na śniadanie jak i na obiad! Fani czekolady na pewno sięgną po ten przepis, ponieważ mi samej znudził się już odrobinę smak zwykłego omleta, a nagle naszła mnie ochota na zrobienie sobie go dzisiaj, to pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie to, jeśli trochę urozmaicę sobie ten przepis.

SKŁADNIKI:

2 jajka

1 łyżka czarnego kakao

2 łyżki mąki ryżowej

2 łyżki wody bądź mleka opcjonalnie ( sprawdzi się świetnie na przykład sojowe, owsiane, bądź migdałowe)

100 – 200 gram świeżych bądź mrożonych truskawek

szczypta soli

kawałeczek masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Biała oddzielić od żółtek, by następnie ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach. Kolejno przesiać do miski mąkę ryżową i kakao. Wymieszać porządnie obydwa składniki.
  2. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać stopniowo wymieszane żółtka. Po chwili dodać mąkę z kakao zmniejszając przy tym obroty na minimalne i przez krótki moment ( parę sekund) wszystko ubijać.
  3. Zacząć nagrzewać patelnię na średnim ogniu i posmarować dno odrobiną masła. Wyłożyć ubitą masę i zmniejszyć ogień na mały i smażyć omlet przez 3 do 4 czterech minut. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2 minutki.
  4. Wyłożyć omlet na talerz. Do miski wrzucić truskawki, dodając odrobię wody zmiksować je blenderem na gęstą masę, tak aby powstał mus. Oblać nim omleta i posypać go łuskanych słonecznikiem. Gotowe!