
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na szybką w przygotowaniu, pięknie pachnącą pieczonymi jabłkami, wykonaną na kruchym cieście domową szarlotkę, która zachwyci każdego, szczególnie podczas chłodnych dni obecnej jesieni! Idealna na sobotni wieczór przy herbacie i książce, ale również jest świetnym rozwiązaniem na większe okazje, jeśli ktoś z was niekoniecznie ma ochotę bawić się w pieczenie tortu.
SKŁADNIKI NA FORMĘ DO CIASTA 24CMx24CM:
CIASTO
- 300 gram mąki pszennej ( u mnie krupczatka typ 500)
- 250 gram zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu bądź przyprawy do szarlotki ( opcjonalnie)
- 1 jajko
- odrobinę zimnej wody jeśli ciasto będzie zbyt suche podczas wyrabiania
JABŁKA
- 1 kg bądź 1,5 kg jabłek kwaśnych ( na przykład szara renta, lecz u mnie był to typ ligol ponieważ tylko takie były dostępne)
- 30 gram cukru białego bądź brązowego, a jeśli ktoś nie koniecznie przepada za cukrem, to można zastąpić go miodem bądź innym słodzikiem.
- pół łyżeczki opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier waniliowy, cynamon lub przyprawę do szarlotki i proszek do pieczenia. Przed dodaniem masła warto wymieszać wszystko rózgą czy też łyżką.
- Następnie kroimy masło w kostki i dodajemy do mąki, szybko łączymy w jednolite ciasto za pomocą miksera lub ręcznie.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy jajko i znów wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono za suche, możemy dodać odrobinę zimnej wody ( łyżkę czy dwie) tak by ładnie się wszystko połączyło.
- Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ja obsypałam je dodatkowo mąką. W tym czasie możemy zabrać się za jabłka.
PRZYGOTOWANIE JABŁEK
- Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda. Zetrzeć je do miski na grubych oczkach, posypać cynamonem i cukrem, dobrze wymieszać.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni ( góra – dół )
- Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia ( by dobrze się przykleił nie zawsze trzeba wcześniej wysmarować ją tłuszczem, wystarczy kilka kropel wody i papier dobrze się uformuje)
- Wyjąć ciasto z lodówki, przekroić je na pół i jedną część ciasta pokroić nożem na plasterki by wylepić nim dno formy.
- Na ciasto wyłożyć starte jabłka równomiernie.
- Drugą połowę ciasta zetrzeć na wierz ciasta, przykryć nim jabłka, posypać odrobiną cynamonu i cukrem waniliowym.
- Piec przez 60 – 70 minut, lub aż ciasto nabędzie złotego koloru.
- Ostudzić. ( można posypać cukrem pudrem)
Smacznego!

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.