Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na szybką w przygotowaniu, pięknie pachnącą pieczonymi jabłkami, wykonaną na kruchym cieście domową szarlotkę, która zachwyci każdego, szczególnie podczas chłodnych dni obecnej jesieni! Idealna na sobotni wieczór przy herbacie i książce, ale również jest świetnym rozwiązaniem na większe okazje, jeśli ktoś z was niekoniecznie ma ochotę bawić się w pieczenie tortu.

SKŁADNIKI NA FORMĘ DO CIASTA 24CMx24CM:

CIASTO

  • 300 gram mąki pszennej ( u mnie krupczatka typ 500)
  • 250 gram zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu bądź przyprawy do szarlotki ( opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • odrobinę zimnej wody jeśli ciasto będzie zbyt suche podczas wyrabiania

JABŁKA

  • 1 kg bądź 1,5 kg jabłek kwaśnych ( na przykład szara renta, lecz u mnie był to typ ligol ponieważ tylko takie były dostępne)
  • 30 gram cukru białego bądź brązowego, a jeśli ktoś nie koniecznie przepada za cukrem, to można zastąpić go miodem bądź innym słodzikiem.
  • pół łyżeczki opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier waniliowy, cynamon lub przyprawę do szarlotki i proszek do pieczenia. Przed dodaniem masła warto wymieszać wszystko rózgą czy też łyżką.
  2. Następnie kroimy masło w kostki i dodajemy do mąki, szybko łączymy w jednolite ciasto za pomocą miksera lub ręcznie.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy jajko i znów wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono za suche, możemy dodać odrobinę zimnej wody ( łyżkę czy dwie) tak by ładnie się wszystko połączyło.
  4. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ja obsypałam je dodatkowo mąką. W tym czasie możemy zabrać się za jabłka.

PRZYGOTOWANIE JABŁEK

  1. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda. Zetrzeć je do miski na grubych oczkach, posypać cynamonem i cukrem, dobrze wymieszać.

PIECZENIE

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni ( góra – dół )
  2. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia ( by dobrze się przykleił nie zawsze trzeba wcześniej wysmarować ją tłuszczem, wystarczy kilka kropel wody i papier dobrze się uformuje)
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, przekroić je na pół i jedną część ciasta pokroić nożem na plasterki by wylepić nim dno formy.
  4. Na ciasto wyłożyć starte jabłka równomiernie.
  5. Drugą połowę ciasta zetrzeć na wierz ciasta, przykryć nim jabłka, posypać odrobiną cynamonu i cukrem waniliowym.
  6. Piec przez 60 – 70 minut, lub aż ciasto nabędzie złotego koloru.
  7. Ostudzić. ( można posypać cukrem pudrem)

Smacznego!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.