Z okazji zbliżającego się Halloween postanowiłam przygotować dla was pomysły na mroczne pyszności, które z pewnością każdemu zasmakują! Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu sprawią, że nie opuści was ani przez chwilę ten mroczny nastrój.

Na pierwszy rzut idą czekoladowe babeczki z bananem, pokryte mocno czekoladowym kremem posypane ciasteczkami oreo!

SKŁADNIKI:

BABECZKI ( NAGROBKI )

  • 2 – 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju ( około 125 ml )
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

KREM CZEKOLADOWY

  • 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C.
  2. Foremki na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  3. Banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem w miseczce na jednolitą masę.
  4. Dodać do bananów olej i oraz jajka, wszystko następnie dokładnie wymieszać.
  5. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną jak i cukier waniliowy, cukier zwykły i kakao. Wymieszać ze sobą. Można to zrobić za pomocą rózgi.
  6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia się składników.
  7. Do papilotek przełożyć masę babeczkową i piec przez około 20 – 30 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić je.
  8. Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
  9. Dodać gorzką czekoladę wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
  10. Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
  11. Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie pokryć nim babeczki.
  12. Pokruszonymi ciastkami oreo bez nadzienia pokruszyć babeczki. I gotowe! Smacznego!

BABECZKI ( DUCHY )

SKŁADNIKI:

  • 120 gram masła
  • 60 gram gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12% bądź 18 %
  • szczypta soli
  • pianki

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 100 gram białej czekolady
  • 25 gram masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka bądź garnka z głębokim dnem umieścić masło i gorzką czekoladę. Mieszać powoli na małym ogniu aż czekolada się w pełni roztopi. Następnie zdjąć ją z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać ( dobrze się tutaj sprawdzi rózga) Ostudzić masę.
  2. W misce przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. W drugiej misce wbić jajka, dodać do nich cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, wlać do tego przestygniętą masę czekoladową i znów wymieszać.
  4. Do masy czekoladowej dodać 1/3 mąki i zamieszać. Następnie wlać śmietanę i znów zamieszać. Dodać po tym resztę mąki.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 15 – 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić masło.
  7. Dodać do niego pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia się całkowicie czekolady.
  8. Zdjąć z palnika polewę czekoladową i przeczekać do ostygnięcia.
  9. Udekorować babeczki piankami i polać je białą polewą.
  10. Minki duchów zostały wykonane z pozostałych resztek czekoladowej polewy. Smacznego!

(JABŁKA WAMPIRY )

SKŁADNIKI:

  • 6 jabłek

POLEWA CZEKOLADOWA Z KAKAO

  • 100 gram masła
  • 50 gram kakao (najlepiej czarnego)
  • 120 gram cukru pudru
  • opcjonalnie 3 – 4 łyżki mleka

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 100 gram białej czekolady
  • 25 gram masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. jabłka porządnie umyć.
  2. Masło roztopić w małym rondelku.
  3. Do roztopionego dodać kakao, cukier puder i mleko.
  4. Dobrze wymieszać składniki trzepaczką. Jeśli polewa będzie dla was zbyt gęsta to można dodać więcej mleka.
  5. Polać jabłka polewą czekoladową.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić na niewielkim ogniu masło.
  7. Dodać pokruszoną białą czekoladę i roztopić całość, dokładnie mieszając.
  8. W razie potrzeby regulować konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub masła czy też śmietanki 30 %.
  9. Polać jabłka polewą z białej czekolady.

MUMIE

SKŁADNIKI:

  • 5 klasycznych parówek
  • 250 gram ciasta francuskiego
  • odrobina rozbełtanego jajka
  • ketchup bądź sos pomidorowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Parówki owinąć w cieście francuskim . Wyłożyć je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  2. Parówki można ponacinać nożem, lecz nie jest to konieczne.
  3. Posmarować je jajkiem od góry do dołu.
  4. Piec je przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach C.
  5. Udekorować je ketchupem bądź sosem pomidorowym.

SKŁADNNIKI :

KREM CZEKOLADOWY

  • 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki

POSYPKA

  • jedno bądź dwa opakowania ciastek oreo
  • opakowanie żelek robaków

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
  2. Dodać gorzką czekoladę, wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
  3. Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
  4. Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie przełożyć go do naczynia.
  5. Następnie posypać go pokruszonymi ciastkami oreo bez białego nadzienia. Do kremu włożyć żelki robaki zabarwione na zielono.

SKŁADNIKI:

BUDYŃ

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka jaj
  • 3 łyżki cukru zwykłego bądź cukru z wanilią
  • 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zielony barwnik spożywczy

PRZYGOTOWANIE

  1. 2/3 mleka wlać do rondelka bądź małego garnuszka z głębokim dnem i podgrzewać je na małym ogniu, co chwile mieszając. Po chwili dodać do niego masło i czekać, aż się w pełni roztopi.
  2. Do pozostałej reszty mleka dodać cukier waniliowy, roztrzepane żółtka jaj oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do gotującego się mleka w garnku wlej resztę mleka wymieszanego z innymi składnikami, cały czas mieszając. Najlepiej sprawdzi się tutaj trzepaczka, bo dzięki niej nie powstaną grudki.
  4. Kiedy budyń w końcu zgęstnieje, zagotuj go i zdejmij z palnika.
  5. Dodaj do niego odrobinę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.

KREM CZEKOLADOWY

  • 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki
  1. Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
  2. Dodać gorzką czekoladę, wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
  3. Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
  4. Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie przełożyć go do naczynia.
  5. Następnie posypać go pokruszonymi ciastkami oreo bez białego nadzienia.

POSYPKA

  • jedno bądź dwa opakowania ciastek oreo
  1. Oddzielić białe nadzienie od czarnych ciastek oreo, następnie pokruszyć je na mniejsze kawałeczki i posypać nimi budyń z kremem czekoladowym. Gotowe!

Smacznego i udanego Halloween! 🙂