
Z okazji zbliżającego się Halloween postanowiłam przygotować dla was pomysły na mroczne pyszności, które z pewnością każdemu zasmakują! Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu sprawią, że nie opuści was ani przez chwilę ten mroczny nastrój.

Na pierwszy rzut idą czekoladowe babeczki z bananem, pokryte mocno czekoladowym kremem posypane ciasteczkami oreo!
SKŁADNIKI:
BABECZKI ( NAGROBKI )
- 2 – 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju ( około 125 ml )
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
KREM CZEKOLADOWY
- 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
- 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki
PRZYGOTOWANIE:
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C.
- Foremki na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki i rozgnieść widelcem w miseczce na jednolitą masę.
- Dodać do bananów olej i oraz jajka, wszystko następnie dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną jak i cukier waniliowy, cukier zwykły i kakao. Wymieszać ze sobą. Można to zrobić za pomocą rózgi.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia się składników.
- Do papilotek przełożyć masę babeczkową i piec przez około 20 – 30 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić je.
- Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
- Dodać gorzką czekoladę wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
- Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
- Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie pokryć nim babeczki.
- Pokruszonymi ciastkami oreo bez nadzienia pokruszyć babeczki. I gotowe! Smacznego!

BABECZKI ( DUCHY )
SKŁADNIKI:
- 120 gram masła
- 60 gram gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 12% bądź 18 %
- szczypta soli
- pianki
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- 100 gram białej czekolady
- 25 gram masła
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka bądź garnka z głębokim dnem umieścić masło i gorzką czekoladę. Mieszać powoli na małym ogniu aż czekolada się w pełni roztopi. Następnie zdjąć ją z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać ( dobrze się tutaj sprawdzi rózga) Ostudzić masę.
- W misce przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- W drugiej misce wbić jajka, dodać do nich cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, wlać do tego przestygniętą masę czekoladową i znów wymieszać.
- Do masy czekoladowej dodać 1/3 mąki i zamieszać. Następnie wlać śmietanę i znów zamieszać. Dodać po tym resztę mąki.
- Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 15 – 20 minut w temperaturze 160 stopni C.
- W kąpieli wodnej rozpuścić masło.
- Dodać do niego pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia się całkowicie czekolady.
- Zdjąć z palnika polewę czekoladową i przeczekać do ostygnięcia.
- Udekorować babeczki piankami i polać je białą polewą.
- Minki duchów zostały wykonane z pozostałych resztek czekoladowej polewy. Smacznego!

(JABŁKA WAMPIRY )
SKŁADNIKI:
- 6 jabłek
POLEWA CZEKOLADOWA Z KAKAO
- 100 gram masła
- 50 gram kakao (najlepiej czarnego)
- 120 gram cukru pudru
- opcjonalnie 3 – 4 łyżki mleka
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- 100 gram białej czekolady
- 25 gram masła
PRZYGOTOWANIE:
- jabłka porządnie umyć.
- Masło roztopić w małym rondelku.
- Do roztopionego dodać kakao, cukier puder i mleko.
- Dobrze wymieszać składniki trzepaczką. Jeśli polewa będzie dla was zbyt gęsta to można dodać więcej mleka.
- Polać jabłka polewą czekoladową.
- W kąpieli wodnej rozpuścić na niewielkim ogniu masło.
- Dodać pokruszoną białą czekoladę i roztopić całość, dokładnie mieszając.
- W razie potrzeby regulować konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub masła czy też śmietanki 30 %.
- Polać jabłka polewą z białej czekolady.

MUMIE
SKŁADNIKI:
- 5 klasycznych parówek
- 250 gram ciasta francuskiego
- odrobina rozbełtanego jajka
- ketchup bądź sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
- Parówki owinąć w cieście francuskim . Wyłożyć je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Parówki można ponacinać nożem, lecz nie jest to konieczne.
- Posmarować je jajkiem od góry do dołu.
- Piec je przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach C.
- Udekorować je ketchupem bądź sosem pomidorowym.

SKŁADNNIKI :
KREM CZEKOLADOWY
- 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
- 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki
POSYPKA
- jedno bądź dwa opakowania ciastek oreo
- opakowanie żelek robaków
PRZYGOTOWANIE:
- Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
- Dodać gorzką czekoladę, wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
- Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
- Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie przełożyć go do naczynia.
- Następnie posypać go pokruszonymi ciastkami oreo bez białego nadzienia. Do kremu włożyć żelki robaki zabarwione na zielono.

SKŁADNIKI:
BUDYŃ
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru zwykłego bądź cukru z wanilią
- 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- zielony barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE
- 2/3 mleka wlać do rondelka bądź małego garnuszka z głębokim dnem i podgrzewać je na małym ogniu, co chwile mieszając. Po chwili dodać do niego masło i czekać, aż się w pełni roztopi.
- Do pozostałej reszty mleka dodać cukier waniliowy, roztrzepane żółtka jaj oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Do gotującego się mleka w garnku wlej resztę mleka wymieszanego z innymi składnikami, cały czas mieszając. Najlepiej sprawdzi się tutaj trzepaczka, bo dzięki niej nie powstaną grudki.
- Kiedy budyń w końcu zgęstnieje, zagotuj go i zdejmij z palnika.
- Dodaj do niego odrobinę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.
KREM CZEKOLADOWY
- 200 gram śmietanki słodkiej 30 %
- 200 gram gorzkiej czekolady minimum 60 % – dwie tabliczki
- Do małego garnuszka bądź rondelka wlać śmietankę i podgrzewać ją przez kilka minut na małej mocy palnika. Postarać się nie doprowadzić jednak do jej wrzenia.
- Dodać gorzką czekoladę, wcześniej pokruszoną na mniejsze kawałki by lepiej nam się roztapiała.
- Mieszać powoli i kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć ją z palnika.
- Odłożyć krem do ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 10 minut. Kiedy krem zgęstnieje można spokojnie przełożyć go do naczynia.
- Następnie posypać go pokruszonymi ciastkami oreo bez białego nadzienia.
POSYPKA
- jedno bądź dwa opakowania ciastek oreo
- Oddzielić białe nadzienie od czarnych ciastek oreo, następnie pokruszyć je na mniejsze kawałeczki i posypać nimi budyń z kremem czekoladowym. Gotowe!
Smacznego i udanego Halloween! 🙂




