
Zupa krem, z pomidorów to krem który zawsze z chęcią gości u mnie na stole rodzinnym. Bardzo szybka w przygotowaniu, smakuje mojej całej rodzinie.
SKŁADNIKI:
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 – 8 świeżych pomidorów zwykłych bądź malinowych
- opakowanie kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego
- kilka listów świeżej pietruszki bądź bazylii na porcję
- 1 łyżka oliwy bądź oleju
- świeżo mielony pieprz
- 500 ml wody

PRZYGOTOWANIE:
- Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę ( ja zazwyczaj pomijam ten etap ponieważ uwielbiam pomidory w skórce) i pokroić je na ćwiartki.
- Do garnka wlejcie oliwę, następnie wrzućcie pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po krótkim podsmażeniu dodajcie pokrojone w kostkę pomidorki.
- Po krótkim podsmażeniu zalejcie wszystko wodą. Dlatego że świeże pomidory wymagają dłuższego czasu przygotowania, należy gotować je przez około 8 – 10 minut.
- Zmiksujcie zupę na krem blenderem ręcznym.
Propozycja podania: do miski wlejcie zupę krem, dodajcie do niej po łyżce kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego. Następnie posypcie paroma listkami świeżej bazylii lub jak w moim przypadku – pietruszki. Na koniec dodajcie świeżo mielonego pieprzu. Gotowe! Smacznego!