Zupa krem, z pomidorów to krem który zawsze z chęcią gości u mnie na stole rodzinnym. Bardzo szybka w przygotowaniu, smakuje mojej całej rodzinie.

SKŁADNIKI:

  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 – 8 świeżych pomidorów zwykłych bądź malinowych
  • opakowanie kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego
  • kilka listów świeżej pietruszki bądź bazylii na porcję
  • 1 łyżka oliwy bądź oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • 500 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę ( ja zazwyczaj pomijam ten etap ponieważ uwielbiam pomidory w skórce) i pokroić je na ćwiartki.
  2. Do garnka wlejcie oliwę, następnie wrzućcie pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po krótkim podsmażeniu dodajcie pokrojone w kostkę pomidorki.
  3. Po krótkim podsmażeniu zalejcie wszystko wodą. Dlatego że świeże pomidory wymagają dłuższego czasu przygotowania, należy gotować je przez około 8 – 10 minut.
  4. Zmiksujcie zupę na krem blenderem ręcznym.

Propozycja podania: do miski wlejcie zupę krem, dodajcie do niej po łyżce kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego. Następnie posypcie paroma listkami świeżej bazylii lub jak w moim przypadku – pietruszki. Na koniec dodajcie świeżo mielonego pieprzu. Gotowe! Smacznego!