Mój pierwszy w życiu sernik tradycyjny o dziwo wyszedł mi bardzo dobrze! Choć miałam negatywne przeczucia, to jednak okazały się być one całkowicie zbędne. Jedyne ciasto jakie do tej pory potrafiłam upiec, to niestety tylko i wyłącznie czekoladowe. Choć przygotowałam dla was przepis na sernik tradycyjny, który zazwyczaj jest posypywany cukrem pudrem, ja postanowiłam urozmaicić ten przepis i dodać do niego białą czekoladę jak i orzechy.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

POLEWA:

  • 100 – 150 g białej czekolady
  • garstka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miękkie masło ubić w misce na puszyste, następnie stopniowo po kolei dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki na jednolitą masę.
  2. Na średnich obrotach miksera dodać zmielony ser. I teraz po kolei dodawać : cukier waniliowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując wszystko bez przerwy.
  3. Ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać je z masą serową.
  4. Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm posmarować masłem i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez 60 minut.
  6. Sernik studzić stopniowo, poprzez otwieranie co jakiś czas drzwiczek od piekarnika, następnie całkowicie go wyjąć.
  7. Polać sernik polewą z białej czekolady i obsypać orzechami.

POLEWA:

  1. 25 g masła roztopić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy do niego pokruszoną na kawałki białą czekoladę.
  2. Całość dokładnie mieszamy aż do całkowitego roztopienia czekolady.
  3. Przed polaniem nią ciasta powinniśmy chwilę odczekać by zgęstniała.