Szakszuka to idealna propozycja na sycące, wyśmienite i szybkie śniadanie. Pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

Choć prawidłowy przepis składa się z cebuli, papryki i pomidorów przyprawionych kminem, w których gotuje się jajka na patelni i przyprawia świeżą kolendrą, to ten przepis jest bardzo często modyfikowany i dzisiaj właśnie przedstawię wam szakszukę z pieczarkami i świeżą bazylią.

SKŁADNIKI:

400 gram pieczarek brązowych

4 pomidorowy średnie malinowe

3 jajka

2 czerwone cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 łyżka ostrej papryki

sól, pieprz, świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na oliwie lekko podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dorzucić do niego po chwili pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pieczarki. Następnie dodać malinowe pomidory. Powinny dusić się one przez około 5 – 7 minut. Jeśli będą miały w sobie zbyt mało soku, można dolać odrobiny wody. Przyprawić sos ostrą papryką i kminem.
  2. Utworzyć na patelni po jednym wgłębieniu dla każdego jajka, przesuwając odrobinę pomidory, następnie wbić kolejno po jednym. Całość doprawić solą i pieprzem, a dzięki przykryciu patelni można skrócić czas przygotowania dania. Po ścięciu jajek dodać świeżą bazylię. Najlepiej podawać na patelni. Gotowe i smacznego!