Idealne połączenia ciasta drożdżowego z owocami w wersji wegańskiej? Jak najbardziej możliwe! Ucieszą się nie tylko ci, którzy preferują ciasta typu wegańskiego, ale również ci, jakim nie przeszkadza w zupełności brak takich właśnie składników jak jajka czy mleko krowie. Pyszne, pulchne i bardzo łatwe do zrobienia, ciasto drożdżowe nada się na każdą okazję!

Ten tydzień jest dla mnie pełen wyrobów słodkich! Choć dopiero uczę się pracy z ciastem drożdżowym, to muszę przyznać że ten przepis wyszedł mi bardzo dobrze! Zarumienione, mięciutkie ciasto z posmakiem kwaśnych malin i jagód to coś wspaniałego na sobotni relaks przy kawie. Zasmakuje każdemu, kto uwielbia drożdżówki, szczególnie te z owocami leśnymi. Możecie upiec te ciasto nie tylko na specjalną okazję, ale też pochwalić się tym przepisem na zebraniu w pracy bądź w szkole przy dużym wydarzeniu.

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDZOWE:

  • 4 szklanki mąki tradycyjnej ( ja wybrałam typ 650)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ( sojowe, ryżowe bądź owsiane)
  • 8 g suchych drożdży instant ( jedno opakowanie)
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( ja akurat pod ręką miałam jedynie biały także bez problemu możecie również użyć takiego )
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WEGAŃSKĄ KRUSZONKĘ

  • 1/2 szklanki mąki tradycyjnej ( u mnie została zużyta krupczatka)
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego bądź białego
  • 40 g zimnego tłuszczu roślinnego ( u mnie padło na olej kokosowy z czego wyszły około trzy łyżki )
  • szczypta soli

OWOCE

  • 400 g malin świeżych bądź mrożonych
  • 150 g jagód świeżych bądź mrożonych

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko podgrzać w rondelku, uważając przy tym na to by zrobiło się ciepłe, ale nie gorące.
  2. Następnie do miski przesiać mąkę, sól, drożdże i cukier. Wszystko ładnie ze sobą wymieszać i dodać ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto przez jakieś 4- 5 minut. Po tym czasie dodać olej i znów wyrabiać przez 2 minuty.
  3. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, miskę podsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić na półtora godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Pod koniec czasu rośnięcia ciasta zabieramy się za zrobienie kruszonki. Posiekać nożem olej kokosowy, połączyć z cukrem i mąką do uzyskania jednolitej masy. Ja dodatkowo włożyłam ją na moment do lodówki.
  5. Nasmarować dłonie olejem by po tym wyjąć ciasto z miski, przełożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia czy wysmarowaną olejem.
  6. Rozciągnąć je na całą szerokość blachy, powciskać mrożone bądź świeże owoce i posypać je kruszonką i pozostawić na kolejne 30 minut. Dobrze jest przykryć ciasto ściereczką.
  7. Zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni ( góra – dół)
  8. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, zdjąć ściereczkę z ciasta i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 25 – 35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy ciasto jest już zarumienione. Można je kroić na ciepło, lecz wiadomo że zawsze dobrze jest odczekać, aż ciasto wystygnie.

Smacznego!