Aktualnie jest to śniadanie numer jeden na liście najlepszych przepisów! Pyszne, pożywne śniadanie na ciepło i przygotowane w mniej niż godzinę. Jest ono naprawdę sycące i przepięknie pachnie. Mimo, że sezon na jagody niestety dobiegł już końca, to na pewno nie przeszkodzi nam to w zrobieniu sosu jagodowego z mrożonych!

Jeżeli nie posiadacie w swojej kuchni kupnej bądź domowej roboty granoli, wystarczy że sięgniecie po zwykłe płatki owsiane, banana którego można zastąpić mrożonymi bądź świeżymi malinami czy też truskawkami, jakie można dorzucić do płatek, jednak ja wpadłam na pomysł by wykonać z nich pyszny sos pod jakim będzie chrupiąca granola. Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, to bez problemu sięgnijcie po nią, połamcie na mniejsze kawałki i wymieszajcie z całą resztą, a jeśli uwielbiacie tak samo orzechy jak ja to zbieramy się do pracy!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka granoli bądź płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 – 2 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 1 bądź 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka ( ja użyłam owsianego czekoladowego )
  • 1 łyżka miodu bądź innego słodzika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mrożonych jagód

PRZYGOTOWANIE:

Owsianka

  1. Mleko zagotować w rondelku i zalać nimi płatki owsiane i wiórki kokosowe. Odstawić na 3 – 5 minut czekając aż nasiąkną.
  2. w tym samym czasie banana rozgnieść widelcem i dodać razem z resztą składników do masy. Wszystko ładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Wcześniej posmarować ją masłem, bądź olejem czy też wyłożyć papierem do pieczenia by płatki nie przywarły do niej i łatwo można było je wybierać łyżką.
  3. Całą granole polać sosem jagodowym.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( góra – dół ) przez około 40 – 50 minut po czym wyjąć, odczekać chwilę i spożyć na ciepło czy też zimno. Gotowe. Smacznego!

Sos jagodowy

  1. Do 1 szklanki jagód będziemy potrzebować 1/2 szklanki wody. Do małego rondelka przerzucamy mrożone jagody, po czym zalewamy je wodą i doprowadzamy je do wrzenia. Jeśli chcecie, możecie dodać do nich cukru bądź 1 – 2 łyżki soku z cytryny. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez jeszcze kolejną minutę.
  2. Jeśli macie pod ręką mąkę kukurydzianą, a chcieli byście by sos był odrobinę gęstszy to do jagód wymieszanych z wodą, dodajemy 1 – 2 łyżek mąki kukurydzianej i porządnie mieszamy. Sos gotowy!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.