SKŁADNIKI:

2 puszki pomidorów krojonych bądź całych

2 piersi z kurczaka

400 gram makaronu penne

150 gram sera mozzarella

świeża bazylia

sól, pieprz , papryka, curry, kurkuma

olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron penne ugotować al dente. Odcedzić go przez sitko i polać odrobiną oleju tak, aby się nie skleił,
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
  3. Pomidory z puszki zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę bez grudek i dodać świeżą bazylie.
  4. Wyłożyć makaron jako pierwszą warstwę do naczynia, następnie przykryć go sosem pomidorowym.
  5. Piersi z kurczaka obmyć, według uznania można pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować pieprzem, solą, kurkumą i curry. Następnie wyłożyć je na sos pomidorowy i znów je nim przykryć.
  6. Wszystko obsypać mozzarellą i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe! Smacznego 🙂