Owsianka połączona ze słodkowodną algą morską?
Chloeralla w postaci proszku to naturalna słodkowodna alga hodowlana w Korei Południowej w specjalnych zbiornikach o najwyższych standardach kontroli jakości, co zapewnia wysoki stopień jej czystości. Posiada ona właściwości oczyszczające organizm, wspiera odporność i utrzymuje ciało w dobrej kondycji.

Chloeralla również działa korzystnie na trawienie, wspomaga pracę wątroby oraz pomaga usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Jest źródłem witamy A, która wpływa na stan błon śluzowych i skóry, pomaga też w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Choć wydaje się to być dziwne połączenie, to jednak mimo wszystko okazał się strzałem w dziesiątkę. Chloeralla nie tylko zmienia kolor głównego dania, lecz i nadaje tej potrawie słodki posmak.

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mleka sojowego

1/2 szklanki płatków żytnich

1 łyżka miodu

1 łyżeczka chlorelli w proszku

garść truskawek mrożonych bądź świeżych


PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki żytnie zalewamy zimnym mlekiem sojowym na conajmniej 20 – 30 minut przed gotowaniem. Dodajemy szczyptę soli po to, by pomogła ona wyzwolić słodycz płatków.
  2. Nasiąktniete płatki doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujem przez około 5 minut.
  3. Zdejmuje z ognia na chwile. Dodajemy jedną łyżkę miodu i łyżeczkę chlorelli. Mieszkamy wszystko razem. Następnie dodajemy do owsianki mrożone bądź świeże truskawki. Gotowe!

Dajcie znać w komentarzach z czym zazwyczaj jecie owsiankę!

Dlaczego dobrze jest jeść truskawki?

Truskawki zawierają dużo witaminy C. W skład truskawek wchodzi również witamina B, w tym witamina B1 i B2. Znajdziemy w nich również sole organiczne, które wpływają na odpowiednią przemianę materii. Truskawki też zawierają właściwości odtruwające i oczyszczające.